Tapas

Noget af det bedste jeg ved, er “nippe-mad” og glæden er kun blevet større, efter jeg har fået børn og sjældet sidder på min stol, et helt måltid af gangen.  Man bliver ikke overmæt og den langsomme form, indbyder til nærvær og noget så dansk som hygge.

Jeg har spist rigtig meget i mit liv, primært grundet mange rejser til Spanien, men også senere, da vi fik en lejlighed i Malaga. Og lad mig sige det som det er -der finder mange lækre tapas og der findes mange tarvlige tapas. At smide skåret melon på et fad med swartzwalder skinke, grissinis og en købt humus, er altså ikke tapas, så lad mig lave en lille introduktion;

Tapas er navnet på en række små retter, der kan bruges som appetitvækkere eller sættes sammen til et stort måltid. “Tapa” betyder låg på spansk, og stammer oprindeligt fra Andalusien, hvor tyndt brød eller skinke blev brugt som låg på glassene for at holde insekter ude af sherryen.

Der er ingen tvivl om, at det er tapas, der har gjort spansk gastronomi kendt i hele verden, og med god grund. Det er en utrolig hyggelig måde at spise på og kan variere i uendeligheder. Tapas deles oftest mellem måltidets deltagere, hvilket giver en fælles spise oplevelse, frem for en individuel. 

Der er inden undskyldninger for ikke, at kaste dig ud i en omgang tapas, næste gang du får gæster på besøg.

Buen Provencho

Stine

EMBUTIDOS -DET KOLDE BORD

Er et udvalg af pålæg – som det store kolde bord. Her vil man typisk finde alverdens røget svinepålæg: skinke (jamón serrano eller ibérico), paprikapølse (chorizo), tørret svinefilet (lomo), peberspegepølse (salchichón) og selvfølgelig spansk ost, f.eks. Manchego eller en lagret gedeost.

Tilbehør til det kolde bord kan være oliven, pesto, brød nødder og strimler af syltet rød peberfrugt.

Pimientos de padron

En super klassisk spansk tapas, som kan fåes på de fleste barer og resturanter. Kombinationen af det søde, det salt og det stærke, gør den ideel til en kold øl. Men pas på, særligt hvis du bestiller dem i Spanien. Langt de fleste er milde og søde i smagen, men ind i mellem støder man på en peber, som har godt med styrke, hvilket godt kan overraske. Laver du dem herhjemme, er min erfaring, at peberne varierer mindre i styrke.

Første gang jeg smagte pimientos de padron, var på en ferie til Cadiz, for flere år siden. Det var en smuk restaurant, helt ned til vandet og med alene spiseplads, på et plateau ud over vandet. Mine med-feriegæster og jeg bestille alle tapas og ideen var, at vi så kunne dele alle retterne, som man jo normalvis gør. Desværre fik vi ikke kordineret, hvem som bestilte hvilke retter og da tjenerne kom med alle de små tallerkener, væltede det ind med store fade med Pimientos de padron. Vi spiste så mange af dem, at de for mig, altid vil stå som indbegrebet af en spansk tapas.

Det skal du bruge


300 g små grønne tapas peber
God olivenolie
Groft salt

Sådan gør du:
Vask peberne og tør dem med et viskestykke. Varm olien op på en pande og svits peberne i ca. 3 min. Læg peberne på fedtsugende papir, inden de lægges på serveringsfad.
Drys med salt og server straks.