Surkål – sauerkraut

Hvad er surkål egentlig?

Surkål! Er det ikke noget forfærdeligt ildelugtende tysk noget? Til det må svaret være “njahhhh”

I virkeligheden er surkål fermenteret kål. Det betyder at hvidkålen gærer og danner derved mælkesyrebakterier. I surkålen er disse bakterier en naturlig del af selve kålen, som begynder at gære når der tilsættes salt. Når kålen efter et stykke tid er gæret færdig er den både nemmere at spise, holder sig længere eftersom den nu er konserveret og har fået smag. Alt dette ved, at tilsætte salt, og lade det stå i lufttætte beholdere ved stuetemperatur.

Hvad skal jeg bruge min surkål til?

Kålen kan bruges på samme måde som andet surt fx som tilbehør til et stykke kød eller kødretter. Den klassiske er selvfølgelig med en pølse, men prøv også ovenpå en hotdog.

Min næste opskrift bliver den franske croutcroute garnie, som primært består at surkål, så den er også en oplagt mulighed. Jeg lægger opskriften under “fransk” i menuen.

Opskriften

Det skal du bruge:

1 hvidkålshoved
20 g salt

Sådan gør du:

Kålen deles i to og stokken skæres fra. Snit kålen fint og kom den op i en stor skål.

Tilsæt salt og “kram” herefter kålen så strukturen bliver knust og den begynder at afgive væske. Lad den stå i 30 min.

Et stort patenteret glas skoldes og skylles med Atamon.

Pres kålen tæt sammen i glasset og hæld væsken over, så den dækker kålen og luk låget.

Lad glasset stå ved stuetemperatur i 5 dage. Let på låget dagligt for, at udligne trykket.

Opbevar din surkål i køleskabet.

Tysk sauerkraut: https://da.wikipedia.org/wiki/Sauerkraut

Du kan med fordel prøve din surkål ovenpå din hotdog: http://madsager.dk/laekker-luksus-hotdog/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.