Skipperlapskovs

Velkommen kære efterår

Jeg elsker sommeren med alt hvad der hører til af sommermad, solcreme og lyse nætter -men, når nu sommeren så er slut, så glæder jeg mig også til efteråret og sammenkogte simreretter. Jeg aner ikke hvorfor men jeg har altid haft en svaghed for sådanne retter fx irisk stuvning, gullasch og også denne ret skipperlapskovs. Det er virkelig bare hyggemad på højt plan, hvis du spørger mig.

Lidt mere om skipperlapskovs

Skipperlapskovs kommer ikke overraskende fra det tysk, nærmere det nordtyske. Det var oprindeligt sømænd, som spiste labskovs. I ældre dansk sprog kaldtes det også lobescoves, som kan oversættes til “et måltid for de stærke”

Skipperlapskovs går under betegnelsen husmandskost, som er en grov og enkel kost. Begrebet stammer formentlig fra det tyske Hausmannskost. Husmandskosten omfatter retter baseret på billige råvarer som kartofler og andre rodfrugter, kornprodukter og flæskekød. Blandt de mest kendte retter er kartofler med frikadeller, nationalretten stegt flæsk, pandekager og forskellige salgs grød.

Det var i øvrigt karakteristisk at der ved denne type retter stort set ikke blev anvendt krydderier Den genoplivning, der foregår af denne type traditionel madlavning – ofte under betegnelsen egnsretter – er i vid udstrækning præget af en moderniseret tilgang til husmands-køkkenet samtidig med at væsentlige elementer opretholdes.

opskriften

Det skal du bruge til 4 per:

800 g oksebov
1- 1½ kg kartofler
4 løg
1 l. hønsebouillon
4 laurbærblade
12 hele peberkorn
100 g smør
Olie
Salt
Purløg
Rugbrød
Rødbeder
Sennep

Sådan gør du:
Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en tykbundet gryde og brun halvdelen af kødet. Tag kødet op og gentag med det sidste smør og kød.

Kom alt kødet tilbage i gryden, hæld bouillon i.

Tilsæt løg i grove tern, laurbærblade og peberkorn. Bryder du dig ikke om hele peberkorn i din mad, kan du bruge et thefilter eller lignende.

Bring kødet i kog og kog det ved jævn varme i ca. 1½ time eller til det er næsten mørt.

Tilsæt 1/3 del af skrællede kartofler i tern, salt og evt lidt vand – så kartoflerne er dækkede. Lad det hele koge i 15 min.

Tilsæt nu de sidste kartofler og kog videre til de er møre. Fidusen er, at de første kartofler nu er overkogte og derfor er blevet en slags mos. Rør ofte i gryden, så retten ikke brænder op.

Lige inden servering smages retten til og mindre stykker af smør kommes i.

Skipperlapskovs serveres herhjemme med en rugbrødsklapsammen med smør, purløg, en klat sennep og syltede rødbeder. Skulle du have mod på at lave sådan nogle selv, kan du finde opskriften her: http://madsager.dk/hjemmesyltede-roedbeder/

Læs mere om husmandskost: https://denstoredanske.lex.dk/husmandskost

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.