Risotto med svampe

Hey! Hvem er med på en omgang risengrød med bouillon og svampe?!

Sådan havde jeg det længe haft det med risotto, udelukket af den årsag, at der skulle gå rigtig lang tid, før jeg fik en ordentlig en af slagsen. Så er jeg muligvis også en smule risotto-sippet (er det et udtryk?) og den mindste smule overkoge ris, giver mig risengrødfornemmelser og det klæber sig så vammelt til min gane, at jeg ligefrem ønsker mig en smørklat og kanelsukker, for at camouflere den klistrede masse. Og selv tak for appetitvækkeren i øvrigt. Men heldigvis blev jeg klogere og ved nu, at der findes helt forrygende versioner, af en klassisk risotto. Min personlige favorit er risotto med svampe, eller risotto al funghi, som min svoger nok ville sige -ikke fordi han er madsnob, men fordi han er italiener.

Svampe, kød og brød

Jeg bruger derudover altid selvplukkede kanteraller, da jeg bor lige op af Rold skov og er ivrig svampejæger. Det ved jeg godt, ikke er for alle, så du får lov til at bruge de svampe du vil, men jeg vil stadig gerne anbefale dig kantarellerne. I Italien serveres risotto oftest, som en forret eller som tilbehør til fx ossobuco. Jeg har i min opskrift valgt, at servere min risottto med slices af en god bøf. Du kan også bruge en salat eller et godt stykke brød, hvis du vil være klimavenlig eller vegetar. Derudover har jeg tilsat selleri, som efter min mening, giver risottoen lidt ekstra dybde (undskyld svoger)

opskriften

Det skal du bruge til 4 per:

500 g rensede svampe, fx kantareller, champignon, portobello, bøgehat
1 løg
2 fed hvidløg
Olivenolie til stegning
300 g risottoris
1 l grøntsagsbouillon
2 stilke selleri
2,5 dl hvidvin
75 g smør
100 g friskrevet parmesan
½ bdt hakket persille
Salt og peber

Sådan gør du:

Hak halvdelen af svampene, og skær resten i mundrette stykker, hvis de er store. Pil og hak løg og hvidløg og steg begge dele i olie et par minutter, uden at de tager farve. 

Skær selleri i små stykker og steg med. Tilsæt de hakkede svampe og skru op for varmen. Tilsæt risene og svits et minuts tid. Tilsæt hvidvinen, og rør ofte, til den er fordampet. Hæld bouillonen i lidt efter lidt, så den langsomt arbejdes ind i risen under hyppig omrøring. – Fortsæt med det, til risene er kogt færdige. De skal være møre, men stadig have bid. Det tager cirka 15 minutter. Mens risene simre, steges de resterende svampe i resten af smørret.

Tilsæt 50 g smør, parmesan og persille, og smag til med salt og peber. Pynt risottoen med de stegte svampe og persille.

Tag på svampejagt: http://www.roldskov.info/da-dk/natur/svampe-i-rold-skov

Vil du hellere spise asiatisk? http://madsager.dk/beef-ramen-suppe/

3 meninger om “Risotto med svampe”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *