Risalamande cheesecake med kys

En klassiker i nye klæder

Du har sikkert opdaget, hvor inspirationen til denne risalamande cheesecake med kys, kommer fra. Hvis ikke så får du et godt hit i navnet. Det er selvfølgelig den klassiske risalamande med kirsebærsovs, som er taget under kærlig behandling. Jeg ønskede at lave en mere elegant udgave af risalamande og gerne en, som kunne forberedes så den var lige til, at tage frem fra køleskabet. Mindre stress og mere hygge til alle. Det kan vi lide her i juletiden.

Denne risalamande cheesecake med kys, smager som en helt almindelig risalamande. Konsistenserne er dog lidt anderledes, da den er lavet som man kender det fra cheesecaken.

Du kan selvfølgelig pynte din din risalamande cheesecake med kys -både med og ude kys, men jeg er altså kæmpe fan af de her minikys med striber -og de er altså nemme at lave. Jeg brugte dem både til at pynte denne dessert og som pynt på julebordet. Pigerne syntes det var så sjovt, med spiseligt pynt.

corona og juleaften

Grunden til at denne lidt anderledes juledessert blev til, kan jeg takke den ellers så udskældte coronavirus for. Julen sidste år, blev nemlig noget anderledes for os, end først planlagt. D. 8 dec blev min kæreste testet positiv efter et par dage med lidt ondt i halsen og lidt snue og hoste. Det blev til selv-isolation fra resten af familien. Så der sad han i husets kælder, mens jeg passede 3 små børn ovenpå, forsørgede ham med mad og med hovedpine og ondt i halsen. Efter nogle dage måtte jeg kaste håndklædet i ringen. Vi andre var også blevet smittet og derfor måtte vi aflyse den ellers planlagte juleaften.

Hvad gør man så? Hvad skal vi så spise, når det kun er vores egen lille familie på 5, som skal være sammen? Den rigtige julemiddag, gaverne og den egentlige fejring var udsat, så der skulle tænkes anderledes tanker. Vi besluttede os for, at lave en god julefrokost menu. Det savnede vi begge, da alle julefrokoster i dec jo var blevet aflyst. Det blev derfor med æg, rejer, laks, frikadeller, medister, stuvede hvidkål, grønlangkål mm. Desserten skulle også være lidt anderledes og endte derfor med denne risalamande cheesecake med kys. Det var et stort hit blandt både børn og voksne. Godt nok have jeg stadigvæk inden smagssans på daværende tidspunkt, men Esben sagde det smagte rigtig godt. Det må jeg jo så stole på.

Hey -prøv lige at forstille dig at serverer denne risalamande cheesecake med kys, til næste julefrokost. Jeg er sikker på, at dine gæster vil blive glade.

opskriften

Det skal du bruge til 4 per:

Creme:
250 g kold risengrød (kogt med salt) Find evt en opskrift her: http://madsager.dk/risengroed/
75 g mascarpone
3 dl fløde
2 tsk vaniljesukker
50 g flormelis
2 blade husblas

Bund:
100 g Digistive kiks
50 g smør

Gel:
500 ml kirsbærsovs
3 blade husblas

Stribede kys:
3 æggehvider
1 dl sukker
1½ dl flormelis
1 tsk rød frugtfarve

Evt. lidt krymmel og snebolde til pynt

Måske -måske ikke, en smuttet mandel.

Sådan gør du:

Start med bunden.
Put digestive kiksene i en frysepose og knus dem godt. Smelt smørret og bland det med de knuste kiks.

Fordel kikseblandingen i 4 serveringsglas og pres dem lidt sammen i bunden. Stil til side mens du laver cremen.

Cremen.
Læg husblas i blød, i en skål med koldt vand. 

Pisk fløden til flødeskum, så den er klar til at blive blandet med resten af cremen til sidst.

I en anden skål røres risengrød, mascarpone, flormelis og vaniljesukker sammen.

Smelt den opblødte husblas i en gryde sammen 1 spsk vand. Lad den køle ned til den er “fingervarm” ca. 38 grader. Vend først et par spiseskeer af ostecremen i gryden med husblas og kom bagefter blandingen i gryden, over i den resterende ostecreme og vend det sammen. 

Vend herefter din flødeskum sammen med din ostecreme, så det bliver en ensartet creme. Kom cremen i glasset, men husk at gøre plads til gelen. Husk også at komme en mandel i, hvis du skal det.

Kom din cheesecake i køleskabet i min 1 time, indtil cremen har sat sig. Den skal være helt kold, når gelen kommes på.

Gel.
Sæt husblas i blød i koldt vand. 

Sigt kirsebærrene fra kirsebærsaucen. Bærrene skal ikke bruges.

Varm kirsebærsaucen og smelt den udblødte husblas heri. Lad geléen køle ned til den er “fingervarm” Gelen må ikke være for varm, når den skal over cremen.

Tag cheesecaken ud af køleskabet og hæld forsigtigt geléen over i et lag på ca ½-1 cm.

Sæt igen på frys i 30 minutter eller kom den på køl i 1-2 timer indtil geléen har sat sig.

Stribede kys:
Pisk æggehviderne skummende i en røremaskine eller med elpisker. Tilsæt sukker lidt efter lidt og pisk til blandingen er sej.

Sigt flormelis i og vend det forsigtigt i blandingen.

Lav striber i en sprøjtepose, som vist på billedet herunder. (Vær obs på, at sætte din stjernetyl i, inden du kommer frugtfarven i) Kom din marengscreme i sprøjteposen og sæt små toppe (ca. 1 – 1½ cm i diameter) på en bageplade med bagepapir.

Lad de små kys stå en halv time på køkkenbordet, så de danner en hinde. Bages ved 100 grader i 40 min. Så vil dine kys være sprøde udenpå og seje indeni. Ønsker du dine kys helt knasende, så giv dem 50 min. Lad dem køle af inden brug.

Pynt med dine stribede kys lige inden servering. Stå de for længe, kan de godt begynde at “smelte” lidt ud over gelen. Pynt også med fx snebolde, krummel , hvid chokolade spåner eller hvad du ellers synes er pænt.

Læs lidt om cheesecake her: https://da.wikipedia.org/wiki/Cheesecake


2 meninger om “Risalamande cheesecake med kys”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.