Pirogger m. spicy oksefyld

Pirogger vs. far-gris’ pind-is

Faktisk er det er stykke tid siden, at min ældste datter og jeg, gik i køkkenet og lavede pirogger. Eller det vil sige, at hun hjalp med at putte ingredienserne i til dejen og så mistede hun koncentrationen, til fordel for et afsnit af Gurli Gris. Jeg indrømmer, at det var et af de bedre afsnit, nemlig det, hvor far-gris skal løbe for at samle penge ind, til legegruppens nye tag. Det er plat og jeg er 34 år gammel, men jeg trækker alligevel på smilebåndet, når far-gris bliver jagtet af en bi, som vil have hans pind-is. Simpelt -I know! Heldigvis kunne jeg følge lidt med udefra køkkenet og alle var derfor underholdt, mens jeg lavede fyldet.

aftensmad, frokost eller en hapser to-go

Det jeg elsker ved pirogger er, at de ligesom fx pølsehorn og pizzasnegle, kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Det er særlig godt for piroggerne, da de godt kan være lidt “besværlige” da der både skal laves dej og fyld. Vi fik dem til aftensmad på dagen, til frokost dagen derpå og resten kom i fryseren til madpakker eller en hurtig hapser. Win-win-win!

opskriften

Det skal du bruge til 12 stk:

Dejen:
25 g gær
3 dl mælk
1 spsk honning
40 g smeltet smør
1 tsk salt
500 g hvedemel

Fyldet:
(Er du ikke til de eksotiske krydderier, kan du krydre med mere klassiske smage fx. paprika, oregano og basilikum)
1 finthakket løg
1 spsk olivenolie
350 g hakket oksekød
3 groftrevet gulerødder
2 fed hvidløg, finthakket
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 tsk garam masala
½ tsk tørret chili
140 g tomatpuré
salt og peber

1 æg, sammenpisket til pensling

Sådan gør du:

Dejen:
Lun mælken en smule til den er “lillefinger-varm” og rør gæren ud i mælken.

Rør honning i og derefter salt, smør og tilsidst hvedemel lidt af gangen, indtil dejen kan æltes til en blød og smidig dej.

Lad den hæve i en ren skål under et klæde på køkkenbordet i 60 min.

Fyld:
Kom olie og løg i en gryde og sauter løgene i nogle minutter ved middelvarme, til de er klare og bløde. Tilsæt dine krydderier og lad dem stege et par minutter, så smagene rigtig kommer frem.

Skrue op for varmen til max, tilsæt oksekødet og brun det.

Når oksekødet er brunet, tilsættes revet gulerod, finthakket hvidløg og tomatpure.

Sæt låg på og lad fyldet simre i 30 minutter. Smag til undervejs og tag låget af gryden, hvis fyldet er for vådt.

Saml piroggerne:
Del dejen i 12 lige store stykker, som først rulles til runde boller og dernæst rulles flade til en rund cirkel med en kagerulle.

Kom en klat fyld på midten og luk cirklen til en halvcirkel. Brug en gaffel til at lukke dejen sammen hele vejen rundt.

Sæt de samlede pirogger på en bageplade og lad dem hæve i 15 minutter.

Pensl med sammenpisket æg og bag i ovnen ved 175 grader varmluft i 12-16 minutter.

Lyst til andet bagværk? http://madsager.dk/pizzasnegle-m-skinke/

Hvem fanden er far-gris? https://www.google.com/search?sa=X&rlz=1CAGWKK_enDK868&source=univ&tbm=isch&q=far+gris&ved=2ahUKEwjg2v7FoJjpAhUWrosKHV3eB-kQsAR6BAgFEAE&biw=1366&bih=617

4 meninger om “Pirogger m. spicy oksefyld”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.