Ølkage

Jeg bager ikke

Da jeg i sin tid skulle introducere mig selv her på madsager.dk, der fik jeg skrevet, at jeg mest er til det salte køkken og faktisk sjældent bager. Sandt… og dog! Søde sager siger mig ikke så meget – med mindre det er december, jul og det er ølkage. Men har du fulgt med på madsager her i december, så er du garanteret også stødt på min opskrift på de perfekte vaniljekranse og de lækreste norske klejner. Nå, men i december er det altså en helt anden sag. Her bager jeg på livet løs, laver konfekt, pynter op og danser til All I Want For Christmas is youuuuuu. Jeg elsker julen.

en familieopskrift for julenisser

Måske har du aldrig hørt om ølkage? Det er der mange der ikke har, nemlig, men det er den perfekte julekage til os julenisser. Jeg er vokset op i det midtjyske, hvor min mormor altid lavede ølkage og det gjorde min mor også. Så for mig har den alle dage været en del af bage-kataloget. Og nu har den så også fundet vej til madsager og dig. Det er den perfekte julekage (altså rigtige kage – ikke småkage), da den er fyldt med alle de krydderier vi kender, når vi ellers bager i december – nelliker, ingefær, kanel, brun farin… og hvidtøl. Du kan næsten dufte det allerede. Den dufter mest af brunkager og smagen minder også lidt om.

Nå, men når jeg siger det er den perfekt kage til os julenisser, så er det fordi det faktisk ikke er en juleklassisker (og jeg begriber ikke hvorfor) men mere en efterårsklassiker. Og så får man lov at tage lidt forskud på julen ved at bage ølkage allerede i november – hvis du også er en af dem med en bedre halvdel, som beder dig vente til 1. december, inden du kaster dig ud i alt jule-gejlet. Her kan du “snyde”

Riiiigelig smør

En ølkage bages i en rugbrødsform og når den er let afkølet kan du skære skiver af den og spise med smør – godt med smør. Smagsoplevelsen er for lækker og jeg håber ikke du vil snyde dig selv for at prøve denne opskrift – hvad end du kender til ølkage eller det er din første gang. Lad dig ikke snyde af at det er en ØLkage. Det er hvidtøl der bruges og ungerne vil elske den. Det tør jeg næsten godt love.

Del gerne din ølkage med os på Instagram eller Facebook og ‘tag’ os, så vi kan se hvor mange, der prøver kræfter med den. Det vil vi elske at se.

OPSKRIFTEN


400 g brun farin
1 flaske hvidtøl
1 stor tsk kanel
1 stor tsk stødt nelliker
1 stor tsk stødt ingefær
400 g hvedemel
1 tsk natron

Sådan gør du:

Brun farin og hvidtøl røres sammen i en skål.

Tilsæt først kanel, stødt nelliker og stødt ingefær og rør rundt

Tilsæt derefter hvedemel og natron.

Rør så der ingen klumper er og hæld dejen i en stor rugbrødsform, smurt med rigelig smør.

Bages i ovnen på nederst rille (over/under varme) i ca. 1 time og 10 min ved 180 grader- eller til en strikkepind slipper dejen når du stikker den ind.

Sæt evt en bradepande ind nederst til, at tage den hårde varme nedefra, så den ikke brænder på.

Når du tager kagen ud så stil den til afkøling på en rist, så den får lidt luft nede fra

Andre julegodter: http://madsager.dk/laekre-vaniljekranse/

Musik til madlavningen: https://www.youtube.com/watch?v=3CWJNqyub3o

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.