Norske klejner

kærlighed til klejner

Julen giver anledning til at bage mange lækre kager , som man ellers ikke bager resten af året. Og det er nok fint, at man kun holder det til december, for så smager julebageriet nemlig ekstra meget af jul. Min TOTAL YNDLINGS julekage, er norske klejner, hvilket jeg også svagt hentydede til i min seneste opskrift. På andenpladsen kommer vaniljekranse. Opskriften på dem, kan du finde her: http://madsager.dk/laekre-vaniljekranse/

Klejner findes i flere lande og laves for det meste op til jul. Skulle du være i udlandet i julen, kommer her en lille oversættelse, så du altid kan bestille dig en klejne.

Sydsverige – klenät
Norge – fattigmann
Færøerne – kleynur
Island – kleinur
Grønland – utsuusat 

2 slags klejner

Der findes to typer af klejner – den klassiske og den norske. Den klassiske er en lidt mere hård klejne, som er i familie med en småkage. Du kender dem måske fra supermarkedet? Den norske klejne derimod er en gærdej og dermed lidt mere luftig og blød. Det er den norske klejne jeg har kastet alt min julekærlighed på og jeg propper mig gerne med dem, fra midt nov til slut dec. Som med andet man bager med gær, så smager de bedst lige når de er lavet, hvor de er lune og lækre. Men de her klejner kan også med fordel fryses ned og tages op senere. Lav den allerede nu, frys dem ned og tag nogle op til fx eftermiddagskaffen juleaften, julefrokosten for familien eller hvad du ellers har på programmet i december. Det kan de godt tåle og smager stadig skønt. Lun dem helst i ovnen – og gerne med varmluft/grill funktionen hvis din ovn har det. Så bliver de ikke kun lune men også lidt sprøde på ny som da du lavede dem.

Vidste du, at klejner hører til de ældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen? Dens oprindelse er der stor uenighed om, men dens navn stammer fra eftersigende fra det tyske “klein” altså “lille”

en ny juletradition

Opskriften jeg bruger er min tantes. Hun har altid bagt klejner hver eneste jul – og masser af dem. Det eneste jeg har tilføjet til opskriften er 2 tsk tørret citronskal. Du kan undlade det hvis du enten ikke er til citron – eller bare gerne vil holde klejnerne helt klassiske i smagen. Jeg synes det giver en god smag at jeg lige kan ane smagen af citrus til den ellers lidt fede kage.

Min mor og jeg lavede klejnerne her sidste år – det var både hyggeligt og de blev virkelig gode. Så det besluttede vi os for at gøre igen i år. Og lur mig, om det ikke også kommer til at ske næste år.Jule handler om traditioner og det er så hyggeligt, at kunne videreføre tantes tradition med lækre norske klejner.

pynt

Pynt dine norske klejner med enten flormelis, som jeg har gjort her – eller lav en lækker citronglasur. Den laver du ved at bruge frisk citronsaft (eller koncentrat) i stedet for vand sammen med flormelis. Og hvis du også ønsker en flot gul farve, så tilsæt et par dråber gul frugtfarve.

OPSKRIFTEN

Det skal du bruge til ca. 25-30 klejner

125 g smeltet margarine
2 æg
2 spsk sukker
50 g gær
600 gram hvedemel
3 dl mælk
2 tsk tørret citronskal fx Tørfleffs (kan undlades)
2 pakker palmin

Sådan gør du:

Dejen

Bland sukker og gær i en stor skål og stil til side, så det smelter.

Herefter tilsættes æg og rør rundt.

Smelt margarine i en gryde og tilsæt mælk når det er smeltet (så temperaturen kommer ned) Når blandingen er fingervarm, hæles margarine og mælk over i skålen og røres rundt.

Tilsæt hvedemel (og citronskal hvis du ønsker det). Ælt dejen godt -gerne i en røremaskine, i 5 min.

Teknikken

Rul dejen ud til en rektangel på størrelse med en bradepande. Ca. 0,5 cm høj. Med en kniv (du behøver ikke en klejnespore til de norske klejner) deles dejen på langs, så du har lange vandrette baner på hver ca. 4-5 cm. Skær nu et skråsnit den anden vej (lodret) med cirka 10 cm imellem hver snit. Er der dej i overskud i enderne, så rul og lav lidt ekstra klejner af det.

Med kniven laver du nu et lille aflangt snit midt i hvert stykke, hvorefter du vrider klejnerne rundt, ved at putte den ene ende ind igennem og krænge ud.

Placer dem på bagepapir, hvor der er drysset lidt mel på, så de nemt slipper efter hævning. Stil til hæving et lunt sted i 30-45 min – eller til de er hævet til dobbelt størrelse.

Tilberedning

Put palminen i en gryde. Jo større gryde, jo mere palmin, da det skal dække klejnerne helt. Jeg brugte 2 pakker palmin i en gryde Ø 20. Varm palminen til 180 grader – eller til den bobler let.

Kog klejnerne ca. 1,5 minut på hver side, til de er gyldenbrune. OBS: put helst ikke for mange i gryden af gangen, da de skal kunne flyde frit rundt. Jeg puttede 3 i ad gangen. Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle, så de kan dryppe af.

Pynt med flormelis eller citronglasur.

Lyst til at læse mere om klejner? https://da.wikipedia.org/wiki/Klejner

Her tænker du på “Norske klejner”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.