Min mors tebirkes

endelig sommer

Halleluja, hvor er det bare det lækreste vejr! Jeg nyder det virkelig, også selvom jeg med en lille bebs konstant klistret til min barm, har begrænset adgang til det. Mit humør stiger lige 3 grader, når jeg kan kigge ud på de smukke grønne bøgetræer, når der skal spises is (eller tebirkes) og der er vandkamp i haven. Det er sikkert, at sommeren er ankommet og det mærkes i den grad, at vi bor midt i naturen med Rold skov som, hvis ikke nabo, så ihvertfald genbo.

dengang mor var barn….

I min barndom skinnede solen altid om sommeren. Vi havde vandbassinet fremme hver dag og vi gik aldrig i sko når temperaturen var mere end 20 grader. Selv i skole gik jeg i bare fødder, fordi det var så varmt og vi lavede sjældent andet end at lege vandkamp og spille fodbold. Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, for jeg ved at min mor sikkert helst ville, at jeg tog mine sko på og der har med stor sandsynlighed også være en dansktime i ny og næ, men det er ikke hvad som står klarest i erindringen.
Gad vide om mine piger, kommer til at have samme oplevelse af deres barndoms somre, når de bliver voksne Det håber jeg og jeg er taknemmelig for, at jeg har en kæreste, som sætter vandbane op og som henter is, når jeg er fanges indendøre med baby.

tebirkes -når det skal være bedre end boller

Nå, men så her den anden dag, besluttede jeg mig for, at give et andet af mine barndomsminder, videre til mine børn. Jeg udnyttede babys lur optimalt og kastede mig ud i min mors opskrift på tebirkes. Jeg husker mine mors hjemmelavede tebirkes, som en stor kærlighed. Nybagte med smør på, på morgenbordet, eller kold med pålæg, i en særlig god madpakke. De nævnes også af mine barndomsveninder, når de tænker tilbage på besøg i vores hus.
Det var med en del ærefrygt og ud fra en mere eller mindre ubrugelig opskrift, at jeg endelig kunne præsentere familien for resultatet og de blev heldigvis godkendt -også af mor! Jeg lavede en lille story på instagram, med opskriften, som du kan se, hvis du har lyst. Så får du hele hverdagens charme med, med grædende unger og forvirrende opskrift. Der kan du også se hvordan dejen foldes og deles, hvis du skulle være i tvivl.

opskriften:


Det skal du bruge til 12 stk:

100 g smør
1 dl mælk
1 dl kærnemælk
2 æg
1 tsk salt
50 g gær
1 tsk sukker
6 dl mel
Blå birkes

Sådan gør du:

I en stor skål moses gær med sukker, til det bliver flydende.

Smøren kommes i en lille gryde og smeltes. Herefter tilsættes mælk og kærnemælk og blandingen varmes op til 37 grader (lillefingervarm)

Mælk og smør kommes i skålen til gær og der tilsættes salt, 1 æg og mel. Ælt dejen godt sammen.

Rul dejen ud på bordet i en 65 x 20 cm form. Fold den herefter på langs, så den ligger i 3 lag (se evt. story på instagram)

De små birkes skæres ud, så der bliver ca 12 stk og stilles til hævning i 30 min.
Herefter piskes det andet æg i en skål og de pensles og drysses med birkes. Du kan jo selv være kreativ med mønstret.

Bages med 180 g varmluft, i en forvarmet ovn i 15-20 min.

Lyst til noget andet bagværk? http://madsager.dk/solskinsboller/

Hvordan bliver vejret? https://www.dmi.dk/


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.