Luciabrød

smagen af barndom

Så fik jeg bagt de klassiske luciabrød, som har været fast tradition til de årlige luciaoptog. På min folkeskole var det skolekoret, som gik Luciaoptog. Dette muligvis for, at undgå alt for meget kattejammer d. 13 dec. Desværre for dem, have en frk. Stine meldt sig til skolekor flere år i træk. Det var ikke fordi hun var god til at synge, men hun elskede det og nu var det nu engang det, som hendes veninder havde valgt at gå til -så det gjorde hun også.

Luciabrød i blusen

Efter en tur rundt på skolen, i mere eller mindre hvide lagener og med stearin dryppende ned over sølvpapirs kanten og ud over hænderne (sikkerhed gik man ikke så meget op i dengang), gik vi efterfølgende på byens plejehjem. Nu kunne jeg godt skrive en mega gang sød-suppe om, hvor smukt det var, at kunne glæde de ældre, men sandheden var, at jeg hadede det. Jeg syntes de gamle gloede sådan og så lugtede der så mærkeligt. Den største frygt var også, at der ikke ville være flere luciabrød tilbage, når vi kom tilbage på skolen. Jeg husker et år, hvor en veninde og jeg havde fået snuppet os et par luciabrød, inden afgang til plejehjemmet, med det resultat, at vi gik hele optoget med luciabrød under blusen. Flade og kropsvarme luciabrød, kan heller ikke anbefales.

Men det jeg vil frem til er, at budgettet til luciabrød, nok har været lidt for småt på min folkeskole. Jeg kan i ihvertfald garantere, at det ikke har været safran, som farvede dem gule, for laver du dine luciabrød med rigtig safran, så smager de også meget karakteristisk.

Smag og behag

Safran deler ofte vandene. Det er med safran, som det er med koriander og trøfler -enten elsker du det, eller så hader du det. Og her kommer en hemmelighed. Jeg bryder mig faktisk slet om smagen i safran. Så har får du 3 valgmuligheder til din opskrift, alt efter hvor safran-gal du er.

  1. Hvis du vil lave de originale luciabrød: Brug 1 g safran,
  2. Hvis du vil kunne smage safran, men også få ungerne til at spise dem: Brug ½ g safran og 1 tsk gurkemeje
  3. Hvis du vil lave udgaven fra min folkeskole: Brug 2 tsk gurkemeje

opskriften

Det skal du bruge til 12 stk:

Safran eller gurkemeje. Se valgmulighederne ovenfor
4 dl kold mælk
50 g gær
1 æg
800 g hvedemel
1 tsk salt
2 spsk sukker
100 g smeltet smør
1 sammenpisket æg til pensling
Rosiner, som har lagt i vand i 15 min. til pynt

Start med at støde safranen fint i en morter. Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt 1 æg, halvdelen af hvedemelet, salt, sukker, stødt safran eller gurkemeje og smeltet smør og ælt det sammen i skålen.

Ælt resten af melet i – men hold lidt tilbage – dejen må endelig ikke blive for stiv, så du må vurdere, om du skal bruge det hele.

Ælt dejen godt i 5-6 minutter enten på røremaskine eller i hånden, til du har en blød, glat dej. Lad dejen hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 2 timer.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i ca. 10 styker, og form dem til svungne figurer. Jeg har lavet de klassiske Sér, men prøv også bukkehorn, keltiske kors, u’er med krølle, og hvad du ellers kan finde på.

Læg figurerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 1 time. Pensl figurerne med sammenpisket æg og pynt dem med rosiner.

Bag dem ved 200 grader i ca. 10-12 minutter, og afkøl luciabrødene på en bagerist.

Læs om traditionen med luciabrød: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/lucifers-boller-blev-lysets-br%C3%B8d

En andet lækkert brød: http://madsager.dk/foccacia-grundopskrift/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.