Lavaboller

Lavaboller og ammehjerne

Så gik det alligevel lige stærkt nok herhjemme, så lavabollerne blev lavet en hel uge for tidligt. Ammehjernen har åbenbart glædet sig så meget til halloween, at den var en helt uge foran. Det betød at jeg fredag handlede ind til en hjernemassekage, kannibalgryde og også disse laveboller. Jeg brugte hele dagen på, at forberede den kommende lørdag, indtil min kæreste kom hjem og fortalte, at det altså først er d. 31. SHIT det vidste jeg jo godt, men jeg er åbenbart stoppet med at orientere mig i kalenderen.

Vores store pige tog det også ualmindelig pænt, da vi måtte overbringe hende den lidt trist nyhed og hun havde virkelig glædet sig. Sidste uge pyntede vi op med skindelsvæv og plastikedderkopper udenfor, ligesom vores græskar for længst er skåret. Jeg krydser fingre for, at de holder en uge endnu. Heldigvis er intet så skidt, at det ikke er godt for noget og jeg kan derfor dele denne opskrift, allerede nu, så du derude kan nå at lave over-mega- seje lavaboller, inden weekenden. Over-mega-seje, er min datters ord.

teknikken

Det ser helt vildt ud, når du kommer dine lavaboller i ovnen og de så begynder at sprække. Dette sker fordi du bruger to forskellige slags meltyper, som ikke arbejder sammen og derfor vil rismelsdejen, lægge sig som et lag ovenpå din almindelige hvededej. Du kan som udgangspunkt, bruge en hvilken som helst bolledej, men jeg vil alligevel anbefale denne, da den er sagtig og let at arbejde med.

Glæd dig til at imponere husets mindste, med disse flotte lavaboller.

opskriften

Det skal du bruge til 10 boller:

Bolledejen:
3 dl yoghurt naturel
25 g gær
Rød pasta eller frugtfarve (der skal bruges en del)
1 tsk salt
2 tsk sukker
125 g durummel
50 g blødt smør
350 g hvedemel

Den sorte dej:
2 dl lunkent vand
Sort pasta eller frugtfarve
8 g gær
2 spsk smagsneutral olie
1 1/2 spsk sukker
1/2 tsk salt
200 g rismel

Sådan gør du:

Start med den røde dej. Smulder gæren i yoghurten og rør den ud sammen med den røde pastafarve. Der skal ret meget farve til, så tilsæt så du synes farven passer. Husk dog på, at du muligvis skal tilsætte lidt mere mel også, hvis du putter meget væske i.

Tilsæt durummel og ælt det i dejen sammen med salt og sukker. Tilsæt også smør og ælt det godt ind i dejen. Tilsæt resten af melet i lidt af gangen. Ælt i 8-10 minutter og gerne på røremaskine, hvis du har sådan en. Fortæt til dejen slipper skålens sider og er blød og smidig. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time, med et viskestykke over.

Ælt dejen kort igennem og form den til 10 boller. Læg bollerne med god afstand på en bageplade, beklædt med bagepapir og lad dem hæve med viskestykke over i 40 minutter. Efter 20 min begynder du på den sorte dej.

Den sorte dej:
Pisk sort farve ud i det lune vand, til vandet et helt sort . Smulder gæren i og pisk godt sammen. Derefter tilsættes olie, sukker, salt og rismel. Det hele blandes godt sammen. Dejen skal være tyk og klistret, så den kan hænge fast på bollerne.

Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hvile i 15 minutter, til bollerne har hævet færdig.

Bagning:
Tag en klat sort dej i hånden og fordel den på bollerne, til de er helt dækkede. Det skal være et godt tykt lag, for så lykkes krakeleringen bedre. Husk at du skal bruge al den sorte risdej. Lad lavabollerne hæve utildækket i endnu 15 min, mens du varmer ovnen op til 210° -ikke varmluft

Bag bollerne i nederste i ovnen i ca 18 min, til de er gennembagte.

Lyst til mere Halloween mad? http://madsager.dk/hjernemasse-kage/

Opskriften er inspireret af: https://bagvrk.dk/halloweenboller/

2 meninger om “Lavaboller”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.