Lækre vaniljekranse

Den søde ventetid

Herhjemme er vi meget uenige om hvornår julen starter. Nikolaj har arbejdet i butik i storcenter i mange år tidligere, og har nærmest traumer over julemusik og julepynt, som starter allerede slut oktober nogle gange. Han når at blive træt af julen inden den sådan rigtig starter… påstår han. Jeg derimod forstår ikke at man overhovedet kan blive træt af julen. Jeg startede gerne i løbet af november med oppyntning, gaveindkøb og julebag. Nå, men vi skal jo alle være her (selvom Nikolaj nok vil mene, at det ofte kun er mig der skal være her, når vi er uenige om noget), så jeg giver mig og venter til 1. december. Men derfra får den altså gas med julemusik, hygge og ikke mindst vaniljekranse.

Hvilken er din favorit?

Vi har vel alle en jule-favorit. Og udover klejner – som så klart er min favorit, så kommer vaniljekranse altså liiiige i røveren. Jeg laver klejner om nogle dage, så bare rolig – den opskrift bliver i ikke snydt for. Det er de norske klejner jeg elsker og dem jeg vil bage og dele med jer. Tilbage til de vaniljekranse – min yndlings SMÅKAGE af dem alle. Og i år har jeg lavet dem selv. Det er virkelig nemt. Nemmere end jeg troede. Det kræver selvfølgelig at du har en sprøjtepose med stjernetyl til, men derudover er det ret meget basisvarer der skal bruges.

Jeg tror jeg brugte 30-40 min i alt fra jeg startede til jeg tog dem ud af ovnen. Så manglende tid er ingen undskyldning her. God fornøjelse!

OPSKRIFTEN

Det skal du bruge til ca 30 stk:

1 vaniljestang eller 2 spsk vaniljesukker. Bruger du vaniljesukker, kan du lettere tilsætte mere vaniljesmag, hvis du ønsker det
100 g blødt smør
80 g sukker
1 æg
100 g hvedemel
75 g mandelmel

Sådan gør du:

Del vaniljestangen, skrab kornene ud på et skærebræt og kom en smule af sukkeret ovenpå vaniljekornene. Brug sukkeret til at skille vaniljekornene fra hinanden med en kniv (Mette Blomsterberg tricket) Bruger du vaniljesukker, så hop direkte til næste punkt.

Rør vanilje, sukker, mandelmel og blødt smør sammen i en skål med en spiseske eller en dejskraber – og ikke en foodprocessor, håndmixer eller lign.

Tilsæt æg og derefter hvedemel. Saml kun lige dejen hurtigt og undgå at ælte/massere den for meget. Den skal gerne være lidt blød og klæg i det. Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetyl. Jeg brugte en str. 10. Større kan også fint gå an, men mindre vil jeg ikke anbefale. Af sprøjtepose bruger jeg en i tyk plast. Dette for at undgå, at posen revner under dejens tryk.

Sprøjt dejen ud i kranse på en bageplade med bagepapir i den størrelse du synes. De holder formen under bagningen. Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader i 10-15 minutter – eller til de er let gyldne. Hold øje med dem, så de ikke får for meget.

Når du tager dem ud er de ikke sprøde, men det bliver de når de køler af.

Tip 1: Smag på dejen inden du putter den i sprøjteposen, for lige at smage om der er nok vanilje i. Tilsæt mere hvis du synes der mangler. Det er jo trods alt VANILJEkranse.

Tip 2: Du kan sagtens lave din dej i forvejen og opbevare den på køl eller frost. Du skal bare sikre dig, at dejen er helt brød og ved stuestemperatur hele vejen igennem, inden du putter den i sprøjtepose og sprøjter den ud, ellers bliver det noget “bøvl”

Lyst til en anden juleklassiker? http://madsager.dk/risengroed/

Lidt om julen: https://da.wikipedia.org/wiki/Jul

5 meninger om “Lækre vaniljekranse”

  1. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke og dejen er bare flydt ud og sammen 🙁
    Er du sikker på at mængden af mel er korrekt?

    1. Øv Michelle.
      Det er jeg ked af at høre. Har du arbejdet meget med dejen? Dejen til vaniljekranse skal bare lige samles, ellers bliver den for blød og flyder ud. Det er ofte det der sker, hvis mønsteret forsvinder. Skulle det ske, at dejen bliver for blød, kan du med fordel komme dejen lidt på køl.
      Op på hensten igen og god jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.