Klatkager classic

Pandekagensdag – klatkager

Hvor er det fedt ik? En hel dag dedikeret til den flade kage, steg på en pande. Jeg valgte i dag, at springe den velkendte udgave over, og i stedet kaste mig over et dejligt barndomsminde, nemlig klassiske klatkager. Pandekagens dag, kunne lyde virkelig nymodens og fjollet, men den er i virkeligheden en meget ældre tradition, end man lige går og tror.

Hvide tirsdag

I gamle dage skulle kristne faste i 40 dage op til påsken. Dagen, inden fastetiden begyndte, blev spisekammeret tømt for de madvarer, som ikke måtte spises under fasten og ikke kunne holde sig. Det var bl.a. hvidt mel, æg, mælk og smør. Ingredienserne blev brugt til at lave pandekager af, og derfor kom dagen til at hedde Pandekagedagen eller Pancake Day.

I Danmark er Pandekagedagen også blevet kaldt “hvide tirsdag”, fordi hvidt mel og mælk var blandt de ting, man skulle holde sig langt væk fra i fasteperioden.

Klatkage og barndomsminder

Klatkagen har altid været en del af min barndom. Jeg tror ikke vi har fået det tit, men jeg husker hvordan min far, ind i mellem lavede klatkager til mig og mine to mindre søskende. Det var nemlig også noget, som han selv havde fået som barn. Det var nok mere det nostalgiske element, far var glad for, mere end en bevidsthed om madspil, men faktum er, at klatkager er noget af det bedste at bruge en klat overskuds risengrød på.

opskriften

Det skal du bruge til 12 klatkager:

500 g risengrød
2 æg
40 g hvedemel
2 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
Smør til stegning
Syltetøj og flormelis til topping

Sådan gør du:

Kom risengrød, æg, hvedemel, sukker og vanilje i en skål, og vend det godt sammen.

Varm en klat smør på en pande, lad det bruse op, og kom dejen på i små klatter med en spiseske. Steg et par minutter på hver side ved jævn varme, til klatkagerne er gyldne.

Server klatkagerne med flormelis og syltetøj

Lyst til noget andet sødt? http://madsager.dk/nem-og-laekker-brownie/

Læs mere om den internationale pandekagedag https://www.tvmidtvest.dk/midt-og-vestjylland/mums-derfor-skal-du-spise-pandekager-i-dag

3 meninger om “Klatkager classic”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *