Kernefyldt øl- grydebrød

Grydebrød

Har man først opdaget, hvor let det er at bage grydebrød, så er det svært ikke at vendte tilbage til disse saftige brød, med den seje skorpe. Jeg bagte mit første grydebrød for mere end 10 år siden, da verdens bedste brød blev kåret og var netop sådan et. Det var på trods af at være et grydebrød, ret kompliceret, med flere hæve og vende tider. Jeg har efterfølgende fundet ud af, at det overhovedet ikke er nødvendigt, for at få et super godt resultat.

Manitoba mel igen igen

Denne version er ligesom meget andet af bagværket i tiden, bagt med Manitoba mel. Når jeg læser om denne type mel på nettet, kan jeg se, at det førhen har været svært at skaffe og noget man skulle i special forretningerne, for at få fingre i. Sådan er det ikke mere og min lokale Fakta, har det som fast sortiment. Det skal med andre ord, ikke skræmme dig.

Mørkt og kraftfuldt

Hvis du er til kraftfulde brød med gods og kerner, så kan jeg kun anbefale dette grydebrød. Det er kun fantasien som sætter grænsen, både på kerne og øl fronten. Jeg bagte brødet lidt spontant og havde kun en gammel nisseøl, men jeg er sikker på, at brødet kun bliver bedre, ved at bruge en rigtig mørk og kraftig øl. Samtidig elsker jeg at kunne bage med så mange kerner, uden at det bliver for tungt.

opskriften

Det skal du bruge:

300 g hvedemel
350 g Manitobamel
80 g havregryn
300 g yoghurt naturel
100 g mørkt øl
300 g vand
10-12 g gær
30 g salt
250 g solsikkekerner, græskarkerner, sesam eller hakkede hassel, valnødder eller mandler
Olivenolie til gryden + lidt durummel som drys
 
Sådan gør du:

Hæld vand, øl og yoghurt i en stor skål. Tilsæt gær og blandede flager og rør rundt.

Hæld kerner, salt og de to slags mel oveni og ælt dejen grundigt til den er ensartet og sammenhængende.
 
Smør støbejernsgryden let med olie. Hæld også en lille smule olie over dejen og fold den sammen under sig selv. Løft så dejen op og læg den forsigtigt i gryden.
 
Læg et viskestykke over dejen og stil den til hævning et køligt sted. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Dette kan tage op til 4 timer. Du kan også sætte dejen på køl natten over.  
 
Tænd ovnen på 210 grader. Når ovnen er gennemvarm, drysses brødet med durum og et evt. mønster snittes. Bag brødet i 30 min. ved 210 grader og skru derefter ned til 200 grader og bag brødet i yderligere 20-25 min. Synes du, at brødet bliver for mørkt, kan du lægge låget på.

Vend brødet ud af formen og tjek om det er gennembagt, ved at banke på det i bunden. Lad brødet afkøle på en rist, inden du skærer af det.

Bag noget andet? http://madsager.dk/italiensk-flute/

Læs mere om grydebrød https://www.lecreuset.dk/brod-og-bagning-i-stobejern

4 meninger om “Kernefyldt øl- grydebrød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.