Hjemmebagt pitabrød

Til kamp for det gode pitabrød

Velkommen til en af mine kulinariske barndoms traumer -pitabrød! Det velkendte brød, som hærgede og ødelagde enhver børnefødselsdag i 90érne. Tør, kedelig, bleg og umulige at proppe mere i, end lidt strimlet gris, før det begyndte, at flække og falde fra hinanden. Det selvom man havde brugt rigelige mængder thousand island dressing, for man havde lært af erfaring, at det ellers ville være umuligt, at samle mundvand nok, til at synke.
Valgmulighederne var altid de samme dåsetun eller skinke, og af grønt var det salat, tomat, agurk og hvis man var heldig, majs.

Lad det stoppe nu! Lad os stå sammen og for altid, gå langt udenom den billige vakuumpakkede udgave af pitabrød. Vi må ikke gøre det samme ved vores børn, som vi selv blev udsat for. Vi må bryde den negative sociale brødarv, som er blevet os pålagt -og tilgive. De vidste jo ikke brede dengang.

Pitabrød på frost

“Men man kan da ikke bage sit eget pitabrød altid, kan man?” spørger du måske og til det må jeg bare sig -Nej gu fanden kan man ikke det! Du kan gøre det engang i mellem, når det skal være lidt ekstra lækkert eller du kan lave en kæmpe potion, når nu du er igang og så fryse dem ned. Ellers må ud og købe nogle, og det kan man altså også sagtens.

Desværre opdagede jeg i alt for sent en alder, at de hvide knastørre vakuum pitabrød, har en meget mere lækker og velsmagende fætter på frost. Søg derfor altid hen til frysedisken, når du vil have pitabrød. Der finder du både lækre stenovensbagte udgaver og noget så sjældent, som en grov udgave, som ikke bliver dårligere af den grund.

Pitabrøds mobberi

Som beskrevet i indledningen, har jeg i mange år haft et lidt anstrengt forhold til pitabrød. Lidt ligesom jeg stadig har det med æggekage, men den historie får i en anden gang.

Da jeg var gravid med min ældste datter, var jeg ude at køre med min kæreste, min søster og hendes daværende kæreste. Vi diskuterede lidt, hvad vi ville spise til aften. “Hvad med pitabrød” forslog min søster, som er 7 år yngre end mig og derved ikke har haft samme grufulde oplevelser. “NEJ” svarede jeg klart og tydeligt, men desværre var jeg alene med min holding. De andre syntes det var en fantastisk ide og blev ved med at presse mig. “Hvad har du imod pita, Stine?” og “Ha, ha pita-Stine” Så sad de alle der, 3 voksne mennesker og grinte og kaldte mig for pita-Stine, som gik vi i fucking 4 klasse -og de blev bare ved! Det var mere end hvad preggo/pita-Stine kunne holde til og jeg eksploderede i raseri, mens jeg stortudede og bad om, at komme ud af bilen.
I 2 km gik jeg langs vejen, mens min kæreste og bilens øvrige passagerer, forsøgte at sweet-talke mig ind i bilen igen. De lovede aldrig, at kalde mig pita-Stine og at jeg måtte bestemme aftenens menu.

Når jeg tænker tilbage, var det på mange måder en utrolig komisk situation, hvor den gravide gik full drama. Jeg kan oplyse, at vi alle er kommet over episoden og min kæreste har da også har dristet sig til, at kalde mig pita-Stine siden og han lever endnu.

opskriften

Det skal du bruge til 6 stk:

3 dl. lunkent vand
25 g gær
1 spsk olie
2 tsk salt
1 tsk sukker
425 g hvedemel + lidt til æltning og udrulning

Sådan gør du:

Udrør gæren i vandet og tilsæt olie, salt, sukker og hvedemel. Ælt til en blank og smidig dej og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca 1 time.

Slå dejen sammen og del den i 6 lige store boller. Brug en kagerulle og rul bollerne ud til pitabrød med en diameter på 10-12 cm på et meldrysset bord.

Lad pitabrødene hæve overdækket på køkkenbordet, imens ovnen varmes op.

Beklæd 2 bageplader med bagepapir, sæt dem i ovnen og varm ovn og bageplader op til 225 grader. (Har du en pizzasten, kan du med fordel bruge den)

Tag pladerne ud og læg pitabrødene på de varme plader. Sæt pladerne tilbage i ovnen og bag pitabrødene ved 225 grader i 10-14 minutter til de er gyldne i kanterne og fint hævede på midten.

Tag brødene ud og lad dem afkøle let på bageristen, inden de flækkes og fyldes. 

De her stenovnsbagte pitabrød fra Fakta, er virkelig gode: https://osuma.dk/13255

Det mellemøstlige pitabrød: http://madsager.dk/fladbroed/

Her tænker du på “Hjemmebagt pitabrød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.