Heksegryde

Den store aften

Findes der noget mere fantasifuldt end en heksegryde? Sådan èn kan indeholde alt fra frøspyt til rottehår og babyprutter. Det er virkelig en ret, som sætter gang i børnenes fantasi og herhjemme fik vi fantaseret os til vores egen heksehistorie, mens vi spise hendes heksegryde. Min store pige spottede hurtigt både kranier og troldetæer og hun mente, at heksen nok havde taget troldene til fange og “taget” deres tæer. Måske de små kranier var fra rotter?
I virkeligheden er heksegryde lavet, som en fusion mellem ungarsk gullash og dansk mørbradgryde og skal derfor stå nogle timer på komfuret. Det giver til gengæld god tid til, at lave kranier og troldetæer og oven i hatten får du noget lækkert og mørt kød, som smelter på tungen.

Halloween aka. allehelgensaften eller hva?

“Det er en almindelig fejltagelse at tro, at Halloween er det samme som allehelgensaften. De to højtider er meget forskellige og bunder også i forskellige trosretninger. Allehelgen er en kristen højtid, der oprindelig handler om at fejre alle de helgener, som ikke har deres egen helgendag i løbet i året. I folkekirken er fokus dog primært på dem, der er døde i løbet af året. Halloween derimod er en højtid med hedenske rødder i den keltiske folketro. Kelterne mente, at når det var den første dag i vinterhalvåret, 1. november – de kaldte det for “samhain” – stod dødsrigets porte åbne. Da den katolske kirke besluttede at samle alle årets mindre helgendag i én fælles mindedag, allehelgen, hed aftenen forinden på skotsk All Hallows’ Eve. Det er senere blevet til halloween, selvom det, vi forbinder med halloween, stammer fra kelterne”

Læs mere om forskellen på allehelgensaften og Halloween: https://www.kristendom.dk/allehelgen-og-halloween/hvad-er-forskellen-mellem-allehelgen-og-halloween

Happy Halloween

Madsager ønsker jer alle en rigtig god halloween aften og håber, at det bliver meget (u)hyggeligt -også selvom frk. Corona har sat en kæp i hjulet for meget af det sjovt. Heldigvis er det endnu ikke forbudt, at holde sin egen fest derhjemme.

opskriften

Det skal du bruge til 4 per:

400 g oksekød i tern
1 løg
1 hvidløg
1 spsk paprika
1 ds flåede, hakkede tomater
2 dl vand
3 gulerødder
300 g store og frisk champignon
200 g bacon i tern
250 g kyllingepølser eller partypølser
1 dl hvedemel
Olie til stegning
Salt og peber

Sådan gør du:

I en skål blandes mel med salt og peber. Kødet vendes heri og steges ved kraftig varme, i en gryde med olie. Når Kødet er brunet godt af, tages det op og sættes til side.

Kom bacon i gryden steg til det er stegt godt. Hak løg og hvidløg fint og tilsæt baconen. Vær opmærksom på, at hvidløget ikke må brune. Gulerødderne skrælles og skæres i skriver, før de tilsættes og steger med i nogle minutter.

Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt tomat, vand og paprika. Lad det hele koge ved svag varme, under låg i 2-3 timer. Dette afhænger af kødtype og størrelsen på ternene. Tilføj evt. mere vand undervejs, hvis den mangler væde.

Mens kødet koger skæres kranier og troldetæer. Kranierne laves nemmest med helt friske og hårde champignoner. Jeg brugte en alm urtekniv og en kartoffelskræller til øjnene. Troldetæerne laves ved at fjerne det yderste stykke af pølsen, så det ligner en negl. Herefter skæret små hak længere nede på pølsen, for at give effekten af en tå,

Test et stykke kød og smag om det er mørt. Er dette tilfældet tilsættes champignon kranier og troldetæers pølser. Varm hele heksegryden igennem og smag til.

Heksegryde kan serveres med både kartoffelmos og ris.

Lyst til noget andet halloween mad? http://madsager.dk/lavaboller/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *