Foccacia – grundopskrift

foccacia og påske?

Det kan måske godt se ud som noget misk-mask, sådan at servere et italiensk foccacia til sin piv danske påskefrokost, men det var nu alligevel det som skete. Mest fordi jeg elsker foccacia, med dets bløde brød og sprøde skorpe, men også fordi det ser virkelig flot ud. Så kan folk selv skære passende stykker og det er jeg vild med. Havde det ikke været for 2 skrigende unger, lige inden spisetid, ville jeg have lavet en video, hvor man rigtig kunne høre den sprøde skorpe -men sådan er det jo med så meget her i livet. Det bliver en anden gang.

et madbrød med mange variationer

Det fede ved foccacia er, at det næsten kun er fantasien som sætter grænsen. Lav fx en italiensk version med tomat og basilikum, som jeg har gjort, eller gå græsk med feta og oliven. Prøv også med friske krydderurter, rødløg, spinat eller hjemmelavet pesto. Det vigtigste er, at den får godt med salt og friskkværnet peber, så brødet har en grundsmag.

Endnu en opskrift som er tyv-stjålet

Som jeg før har nævnt, så kan jeg ikke stå for gamle opskrifter, som er skrevet på papir og som er givet videre flere gange, fordi de bare virker. Desværre er det svært at videregive sådan en følelse, men sådan ser den originale opskrift ud. Og nej, det er ikke min mors opskrift, men muligvis min kollegas. Du får en mere overskuelig og computervenlig version nedenunder, samtidig med at jeg har lavet lidt små justeringer. Det bestemmer du helt selv, om du også vil gøre.

Opskriften

Det skal du bruge til 1 brød:

50 g gær
5 dl lunken vand
½ tsk. honning
2 tsk. salt
400 g durum mel. Jeg brugte Tipo 00, da det var hvad jeg havde.
400 g hvedemel
1 spsk olivenolie + til formen og ovenpå brødet

Sådan gør du:

Gær piskes ud i lunken vand. Honning, salt og olie tilsættes.

Tilsæt melet lidt af gangen, til dejen får det rette konsistens. Den må gerne være lidt blød eller som opskriften siger “havregrøds konsistens” Her fortolker jeg “kold havregrød”

En ny skål smøres med olivenolie og dejen lægges heri til hævning, med klæde over. Den skal hæve til dobbelt størrelse, hvilket tager ca 1½-2 timer.

Et ildfast fad smøres med olivenolie, så brøddet kan slippe kanterne, når det er færdigbagt. Kom dejen i fadet og brug fingerspidserne til at trække den lidt ud, så den passer. Min form var ca 20 x 25 cm. Med fingrene laver du også små huller/fordybninger i dejen.

Med let hånd overhældes brødet med olivenolie ca ½ dl. Krydder med salt og peber.

Kom dit valgfrie topping på.

Kommes i en kold oven og bages i 45-60 min. ved 200 grader. Brøddet skal have godt med farve, så skorpen bliver dejlig sprød.

Et andet brød: http://madsager.dk/kernefyldt-oel-grydebroed/

Andre med skrigende unger? https://www.alt.dk/boern/ulvetimen-10-tips-til-traette-born-og-voksne

Her tænker du på “Foccacia – grundopskrift”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.