Choucroute garnie

Mandens livret

Det skete for et års tid siden, at min kæreste sad og så et program med Claus Riskær. Jeg ved ikke hvad programmet handlede om, aner jeg ikke, men Claus er i ihvertfald på restaurant, hvor han får serveret croucroute. Det skulle eftersigende være det perfekte tømmermænds mad. Det inspirerede min kæreste til, at gå i køkkenet og croucroute garnie, har været en fast del af vores stamretter lige siden. Faktisk er min kæreste så vild med det, at han kalder det sin livret. Dem har han en del af, men skidt pyt med det.

Det franske sauerkraut

Croucroute kendes også under det tyske sauerkraut eller på dansk surkål. Retten er særligt knyttet til Alsace. I Alsace spiser man sin choucroute ”garnie” altså med tilbehør. Det er ofte kartofler og forskellige slags svinekød som pølser, flæsk og evt hamburgerryg. Det kan også være den rene croucroute i en skål, med et lækkert stykke fisk.

Den skjulte skønhed

Man kan ikke påstå, at croucroute garnie er en smuk ret, ej heller særlig “insta-worthy” men hvad den mangler på udseende, vinder den på smag og hyggen ved, at lave simremad. Her i huset spiser vi allerhelst croucrote garnie med en stor klat stærk sennep.

Det skal du bruge til 4 per:

1 dåse surkål -eller lav det eget.
1 æble
1 løg
2 fed hvidløg
15 enebær
7 peberkorn
4 dl hvidvin
4 gode pølser
4 stk flæsk i skiver
Salt og peber
Olivenolie
Evt. 1 kg kartofler til “garnie”

Sådan gør du:

Skær løget i grove tern, hak hvidløget fint og sauter begge i en stor gryde med lidt olie, til de er bløde. De må ikke tage farve.

Dræn surkålen og kom i gryden sammen med æble i tern, enebær, peberkorn og hvidvin. Vend rundt i det hele og lad det simre en halv times tid under låg.

Kom flæsk i gryden og dæk det til med kålen. Læg låg på og kog yderligere i 1½ time ved svag varme. Kom pølserne ved og lad retten stå i endnu en halv times tid. Smag til med salt og peber. Rør ikke for meget i gryden, hvis du vil undgå, at flæsket falder fra hinanden.

Serveres med stærk sennep og kogte kartofler.

Lyst til noget andet fransk? http://madsager.dk/fransk-loegtaerte/

Læs mere om croucroute: https://sca.france.fr/da/alsace-lorraine/liste/choucroute-fra-alsace-det-skal-vide-lokale-specialitet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.