Albondigas

Albondigas -en af de bedste tapas

Denne krydrede kødbolle er endnu en klassiker, når man taler om de spanske tapas. Du kan lave dem med både okse og lam, men da vi er lidt lammeforskrækkede i min familie, er denne opskrift med hakket oksekød. At lave albondigas kræver måske lidt mere end så mange andre små tapas, men den giver til gengæld utrolig meget til det samlede bord, med dens kødfuldhed. Det kan mænd godt lide, eller hvem kan egentlig ikke lide en kødbolle i tomatsauce? Under alle omstændigheder er det umagen værd, at lave albondigas. Det er en garanti!

“Loge”

Min kæreste er med i en såkaldt “Loge” En meget vigtig en af slagsen. Du ved, den slags loge, hvor man aflyser fødselsdage og familieferie for. Den slags loge, hvor man død og pine SKAL mødes med 3 gange om året og det kan der IKKE laves om på. Hvor hele dagen går med forberedelserne og hvor familien bliver sparket ud af huset.

Lyder jeg som en sur kæreste? Så lad mig omformulere….

Min kæreste er far til 3. Det er vigtigt for ham at komme ud. Det er så vigtigt, at han aflyser fødselsdage og familieferier. Det er så vigtigt for ham, at spise god mad og være i godt selskab, at ham og vennerne død og pine SKAL mødes 3 gange om året og det kan der IKKE laves om på. Han forbereder sig hele dagen og disse sjældne gange, beder han om huset for sig selv.

Jeg er misundelig på min kæreste! Han kan kalde det hvad han vil. Loge, wine and dine guys eller ædelse og druk. Det er et super godt initiativ og jeg kommer til at kopiere det, så snart jeg ikke ammer mere.

Den spanske menu

Ideen bag min kærestes “loge” er egentlig en vinklub og hver vært vælger et land. Dertil hører selvfølgelig både mad og drikke fra landet. Ikke overraskende valgte min kæreste Spanien. Han har boet og studeret i Spanien, taler spansk og sammen med hans familie, ejer vi også en lejlighed i Malaga -selvom vi ikke har været der længe pga. babyer og corona, men den er der altså.

Efter vores mening laver de nogle af de bedste vine i Spanien og så var det jo bare at opfinde en menu. Sammen kom vi op med følgende:

Forrets tapas:
Små kanapeer m. røget laks og estragon vinaigrette
Gambas al ajillo
Rødvins marineret chorizopølse

Hovedrets tapas:
Patatas bravas con aioli http://madsager.dk/patatas-bravas-con-aioli/
Embotidos http://madsager.dk/embutidos-det-kolde-bord/
Ensaladilla Rusa http://madsager.dk/ensaladilla-rusa/
Albondigas

Dessert tapas:
Ostebord m. karamellisere nødder
Crema Catalana http://madsager.dk/crema-catalana/

Gennemgående tapas:
Syltede løg
Oliven
Fyldte peberfrugter
Salte mandler http://madsager.dk/salte-mandler/
Hjemmebagt brød http://madsager.dk/kernefyldt-oel-grydebroed/
Basilikums pesto http://madsager.dk/klassisk-basilikumspesto/

Det er desværre ikke alle de overstående tapas, jeg kunne nå, at følge helt til dørs og derfor heller ikke nogle, som jeg kan præsentere en opskrift på nu. Jeg skulle jo ligesom ud af huset, inden det fine selskab ankom -men jeg lover de kommer på et tidspunkt.

opskriften

Det skal du bruge til 4 per:

400 g hakket oksekød
10 fed hvidløg
1 spsk hakket frisk rosmarin
1 æg
2 tsk paprika
2 ds flåede tomater
2 løg
1 chili
1 dl hvidvin
Salt, peber og sukker
Olivenolie til stegning

Sådan gør du:

Tomatsaucen:
Hak et løg, chili og 5 hvidløg fint og sautér det i i lidt olie. Tilsæt paprika og rosmarin og lad det stege med et øjeblik. Tilsæt hvidvin og tomater. Skru ned for varmen og lad tomatsaucen koge på lav varme, mens du laver kødbollerne.

Kødboller:
1 løg og 5 hvidløg hakkes fint. Bland det med oksekød æg, rigelig salt og peber. Farsen æltes godt igennem og skal hvile i køleskabet i 1 time. Herefter tages farsen ud og formes til kødboller på størrelse med kødboller til boller i karry. Kødbollerne steges på en stor pande i olivenolie. Ryst panden jævnligt, så kødbollerne bliver jævnt brune. De skal gennemsteges. Kom tomatsaucen over kødbollerne og lad det hele varme videre, ved ganske svag varme i 10 minutter. Smag tomatsacusen til med salt, peber og sukker.

Kom dem i et fad og server evt .

Værd at se i Malaga: https://www.travelmarket.dk/blog/top-10-sevaerdigheder-i-malaga/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.