Abrikosmarmelade

ikke kun for de 70+

Det er nok mest den lidt ældre generation der fylder sig med tørrede abrikoser og juleflæsk med abrikos-smag… og så mig. Jeg har en svaghed for mad med abrikos i og det gælder også denne abrikosmarmelade. Jeg bruger både de friske og de tørrede som topping på min skyr og ruller gerne bacon om de tørrede for at grille dem i ovnen, som lækre hapsere til tapasbordet.

Mulighederne er mange. Noget jeg elsker, men alligevel aldrig har kastet mig ud i selv at lave er dog abrikosmarmelade. Min mormor har det altid i køleskabet (no surprise. Hun er jo over 80 og hører til dem, der legit kan vælte sig i abrikos-ting) og det smager bare sindsygt godt. Dog synes jeg at dem man køber godt kan være en anelse for søde i smagen. Så nu har jeg – for første gang – kastet mig ud i at lave min egen abrikosmarmelade. Og det blev virkelig godt.

Fordommene er mange

Jeg har egentlig altid tænkt, at det tog lang tid og var møg-besværligt, at lave marmelader. Men efter lidt research og mit møde med syltesukker (som lyder specielt, men jeg tror du kan få det de fleste steder. Jeg købte det i Kvickly). Så lød det bare overhovedet ikke svært alligevel. Sådan en ‘30 minutters ting’ du ved. Nemt! Det prøver jeg. Og det var nemt – og tog ikke mere end 30 min. Jeg må helt sikkert lave et glas til min mormor, næste gang jeg ser hende. Det er jeg sikker på hun vil elske.

I det hele taget er det en god værtindegave – sammen med en flot indpakket omgang knækbrød du selv har lavet. Ja ikke at vi løber hinanden på klingen i disse corona-tider. Men så kunne du måske glæde dine nærmeste ved at sætte et glas foran deres dør med en sød hilsen på.

Fif til holdbarhed

Når du lavet marmelade så husk altid:

⁃ At have et glas med låg, der slutter tæt og kan tåle varme
⁃ Skold glasset i kogende vand og derefter skyl i 1 tsk. atamon (så du forlænget marmeladens holdbarhed). Har du ikke atamon, så kan vodka faktisk også bruges #lifehack
⁃ Sørg for at marmeladen er kølet lidt af inden du hælder på glas og sætter på køl, så undgår du at glasset springer.

OPSKRIFTEN

Det skal du bruge:

200 g tørrede abrikoser
5 dl vand
2 tsk vaniljesukker
1/2 dl syltesukker
1 hel citron – både saft og skal
1 tsk Atamon

Sådan gør du:

Skær dine tørrede abrikoser i små stykker og kog dem i vandet i en kasserolle i 20 minutter – med låg på.

Put vaniljesukker, syltesukker, citronsaft og skal fra citronen ned i kasserollen og kog i yderligere 5-10 minutter.

Hæld alt fra gryden i en skål og stavblend til du får den marmeladekonsistens du tænker er passende. Måske kan du lide lidt klumper, måske vil du helst have den glat. Din marmelade, så du bestemmer. Lad din abrikosmarmelade stå til den er lun.

Skold det glas du skal gemme marmeladen i og skyld med 1 tsk Atamon. Hæld det ud og kom din lune marmelade i glasset. Kom låget på med det samme og opbevar på køl. Har du renset glasset med atamon eller vodka, så kan marmeladen snildt holde sig en måned på køl. Men det er ikke et must for at lave marmeladen. Det hjælper bare til at det holder sig længere.

Lyst til endnu en ret for gamle koner? http://madsager.dk/kirstens-guf/

Abrikoser har mange gode egenskaber. Læs mere her: https://da.wikipedia.org/wiki/Abrikos_(frugt)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.