10 ting jeg gerne ville have vidst, inden jeg fik børn

Det er ikke nødvendigvis kærlighed ved første blik.

Man forestiller sig, drømmer og glæder sig enormt til, at den lille bebs skal komme til verden –og med rette. Men overgangen fra at bære barnet i maven, til det er ude og man nu er ”mor” er en surrealistisk og vanvittig oplevelse. Man kigger på det lille væsen der i vuggen og mærker efter. Panikken breder sig. Hvorfor føler jeg mig ikke overlykkelig og fyldt af kærlighed? Bare rolig. Det er helt naturligt, sir de kloge. Mens nogen oplever de kærlig følelser fra første sekund, skal andre have mere tid. Man skal lære sin bebs at kende og finde sig til rette i den nye situation, før en spirende kærlighed og tilknytning kan begynde at blomstre. 

De første 3 måneder er ofte de hårdeste.

Babyen skriger, skriger og skriger. ”Jamen hvad helvede er der dog galt og hvorfor kan jeg ikke trøste?” Efter at have talt med mange mødre, danner der sig et billede. De første 3 måneder, er de hårdeste. Nætter og dage flyder sammen i en tåget masse og den lilles mave skal til at vende sig til mælken. Mor og far er i yderste alarmberedskab, for at hjælpe den lille og intet hjælper. Frustrerende og lige til at tude over. Fat mod! Om det er umodne tarme, kolik eller bare urolig nattesøvn, så sker der noget efter de første 3 måneder og den lille bebs vil højst sandsynlig, blive mere ”menneskelig” at have med at gøre.

Den indre kontrolfreak, får frit spil

OMG! Hvis du før babys fødsel, havde bare en lille kontrolfreak i maven, så forbered dig på at slippe den fri –og nu på mere speed end nogensinde. Alt skal organiseres, sorteres og sættes i system og Gud nåde og trøste dem, som ikke følger trop. Aldrig før er der blevet skrevet dosmersedler, men nu skal alt noteres, fra indkøbssedler, til pakkelister og ”hvad mangler baby”-sedler. Overblik er altafgørende og hvis manden bare kunne programmeres til at læse og udføre ”praktiske opgaver”-sedlen, uden at stille spørgsmål, ville det være allerbedst. Pyhhhh…. Træk vejret og tæl til 10. Så fuck vasketøjet og at gæsterne selv må tage deres kage med, når de kommer på besøg. Du er lige blevet mor og det er okay, at tingene sejler og håret stritter ud til alle sider. Det er svært at slippe kontrollen, men det er en bitter nødvendighed ind i mellem.  

Forholdet til vennerne ændrer sig

Du har altid elsket mine venner og veninder, og gør det stadig, men noget har ændret sig. Engang var det ultra spændende at høre om deres seneste erobringer eller om den der nye kur, som Hanne fra fitness har tabt 10 kg af, men nu flakker blikket og det er svært at koncentrere sig. Man prøver og anstrenger sig for at lytte og stille uddybende spørgsmål, men referencerammen er nu blevet en anden, så når veninderne er ”totalt udmattede” efter weekendens fester, kan man ikke andet end at tænke ” du skulle bare vide” og i det indre, drømmer man tilbage til dengang, hvor man fik bare 4 timers sammenhængende søvn. Har du også de der venner som af en eller anden grund, befinder sig i dit liv, uden din egentlige accept? Ud til venstre med dem! Man bliver anderledes kynisk og med en sparsom tid, kommer en helt ny bevidsthed om, hvem man vil bruge den på.

Det handler ikke bare om ”hvad man gør det til”

”Det handler jo om hvad man gør det til” er og bliver en sandhed med modifikationer og den holder ikke altid i praksis. Ind imellem er det helt okay at sige ”nej” uden anden begrundelse end, ”det bliver for meget for os” eller ”det passer os dårligt” Det er muligt, det er hyggeligt når familien holder stor komsammen og man er ude hele dagen, laver mad over bål og sover i telt, men det fungerer bare rigtig dårligt med en baby og man er i sin gode ret til at gøre tingene på sin egen måde eller melde helt fra. ”… Jamen babyen kan da bare…” og ”… i gør da bare sådan her…” ”… det er altså ikke så kompliceret…” Til det må svaret være ”Hold kæft, hold kæft og hold da så for fanden da kæft” Med en baby vil der komme begrænsninger og overskuddet er der simpelthen ikke til, at man altid ”bare lige gør” Mærk efter og beslut dig for, hvor meget i vil deltage i og hav ikke dårlig samvittighed, når i siger ”nej” til den årlige kanotur på Gudenåen med den pukkelryggede.  

Der findes ingen gylden løsning

Endelig sover babyen. I tror i har knækket koden og at i fra nu af og altid, vil kunne nyde jeres nattetimer i drømmeland, men ak! Aftenen efter er den gal igen og det som virkede i går, virker pludselig ikke mere og endnu engang må der sadles om, og nye skumle planer lægges. –Og det bliver ved og det bliver ved. En oplevelse af at hutle sig igennem og gøre det som fungerer, mere end at følge en plan og holde sig til den i alle situationer. Desværre findes ingen gylden løsning og mens man forsøger at ”regne den ud” begynder baby at gå, starter til ridning og flytter hjemmefra. 

Verden må vente

Hvor var det spændende dengang, hvor man satte sig ind i verdens politiske dramaer, fulgte med i tidens hotteste tv-serier og havde meninger om alt fra kultur til de nyeste skønhedsbehandlinger. Men tvét har knap nok været tændt siden den lille kom og i større sociale sammenhænge, sidder man ofte bare og nikker og smiler, når samtalen drejer sig om andet, end hvad der er sket på dit matrikelnummer. Det som var hipt inden baby kom til verden, er slet ikke hipt mere og tit oplever du hvordan verden udenfor, helt mirakuløst er kørt videre, uden dine meninger og tilstedeværelse. Det kan nu være svært at hidse sig op, i en før så vigtig debat og kun hvis det har relevans for dit barns fremtid, gør man sig tanker herom.  

Man må tilgive sig selv

Endnu en dag hvor bebs spiste morgenmad foran tvét og dasede hen i dine arme, selvom du havde svoret, at det skulle være slut. Desuden havde du planlagt at lave sveskegrød i babys formiddagslur, men nu sidder i endnu engang i sofaen og hænger. Som nybagt mor er der mange ting, man kan banke sig selv i hovedet med, og med store ambitioner, kommer følelsen af stor fiasko. Tilgiv dig selv! Du gør det bedste du kan og du gør det godt! Ingen anden ville kunne være en bedre mor for din lille baby end dig! Og så kan det ikke siges for tit; brug tid på det som betyder noget for dig. Du kan ikke alting 100 %, så begynd allerede nu at sortere og gør op med dig selv, hvad som betyder mest og fortjener din opmærksomhed.

Værdikampen starter

I har været kærester længe og alle kanter er slebet af. I har med nyheden om den lilles ankomst brugt timer og atter timer på, at tale om hinandens holdninger, værdier og overbevisninger -og chok! Når det lille pus kommer, ryger 90 % ud til højre og det som du mente før, har du nu en helt anden holdning til. Det samme er sket med din kæreste. Principper og fornuft er udskiftet med irationelle og mere grundlæggende handlemønstre, som ikke lige stemmer overens med hvad i først aftalte. Så tag samtalerne i opløbet og find fælles fodslag igen, igen og igen.  

Mor-tid og egen-tid kan  forenes, hvis man tør

Det føles sikkert angstprovokerende i starten, sådan at skulle forlade din lille bebs, dit et og alt, men gør det alligevel. Det kan være alt fra en aften med veninderne, til en simpel gåtur i nærområdet. For dét at kunne slippe kontrollen i en kort periode, giver 10 gange igen på den lange bane og det kommer hele familien til gode. I starten vil det sikkert føles som om, at du aldrig igen vil kunne gøre de ting, som du gjorde før, men bare rolig, det skal nok komme tilbage. Muligvis vil det ikke være så ofte, men til gengæld vil det være mere kvalitets præget og du vil glæde dig som ind i helvede. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *